Ashwagandha är en växt med otroliga hälsofrämjande effekter som använts under århundraden för att såväl förebygga som bota sjukdomar. Den kemikaliesammansättning som finns i både växtens rötter och bär påverkar hjärnans funktion, fungerar anti-inflammatoriskt, balanserar blodsockret och stärker immunförsvaret. Sedan urminnes tider har människan torkat ashwagandhas rötter och pressat dessa till ett pulver. Det nästintill magiska pulvret kan med fördel användas som ett energigivande kosttillskott för att komplettera en mångsidig kost.

​Även om ashwagandhas positiva effekter varit kända länge har det fram tills nyligen faktiskt varit rätt okänt. Man har främst använt Ashwagandha inom den indiska läkekonsten ayurveda, men tack vare moderna och omfattande forskningar har intresset för växten växt oerhört. De senaste studierna bevisar att ashwagandha har makalöst starka hälsofrämjande egenskaper och hittas numera i alla hälsokostbutiker.

Positiva effekter på flera områden

Man kan använda ashwagandha av flera orsaker, men främst är det känt för användning inom tre stycken huvudområden. Den mest omtalade effekten som växten har är dess förmåga att dämpa ångest och stress. Kliniska studier visar att örten till och med kan ha lika stor inverkan på det psykiska måendet som receptbelagda antidepressiva mediciner. Vid ångestproblematik är sömnproblem vanligt och även detta kan underlättas om man kontinuerligt använder näringstillskottet.

De antidepressiva effekterna må vara de mest kända, men faktum är att ashwagandha dessutom bevisligen stärker inlärningsförmågan och förbättrar tydligt minnets funktioner. Kognitiva förmågor utvecklas betydligt om man intar den pulveriserade örten, vilket är ypperligt för personer med exempelvis ADHD eller likartade diagnoser. Slutligen är ashwagandha ett kraftfullt lusthöjande medel och klassas som ett naturligt afrodisiakum. Effekterna visar sig i form av ökad lust, bättre uthållighet och högre antal spermier i sädesvätskan.